Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100613 Library:100505 in /home/plandhr/2017.pland.hr/admin/inc/config.php on line 495
PlanD

TEHNOOPTIMIZAM/
TEHNOPESIMIZAM

međunarodni
festival dizajna
27/9–1/10/17
TMNT-DISKONT

četvrtak 28/09/2017 19:15 - 19:45 DISKONT

DARIJA MEDIĆ: CRNA KUTIJA, BIJELA MAGIJA

Otkad se tehnologija počela razvijati izvan predvidive, kontrolirane okoline, i pozitivistička progresivna utopijska vizija i strah da će ona prerasti ljude postali su podsvjesni duh koji se odonda zadržao, sa svakim novim izumom.

Predavanje će se usredotočiti na načela magičnog razmišljanja u tehnologiji kroz jezike i dizajnerske paradigme koje ih sačinjavaju. Koji su integralni elementi koji pomažu izgraditi mit o tehnologiji kao obećavajućem kompenzacijskom stroju (Kluitenberg, 2005), koji nadoknađuje ljudske nedostatke te istovremeno nudi plodno tlo za maštovitu paranoju i teorije zavjere?

Otvaranjem crne kutije postavit ćemo niz pitanja o konceptualizaciji tehnologije: pitanje o njezinoj inherentnoj i apsolutnoj funkcionalnosti, procesu skrivanja unutarnjeg djelovanja te učincima tog procesa.

-----------

Darija Medić bavi se digitalnom praksom i istraživanjem, a djeluje na područjima medijske umjetnosti i dizajna, pisanja kritika, kuriranja i produkcije. Od 2012. jedna je od glavnih članica organizacije Interkultivator koja se bavi decentralizacijom kulturne proizvodnje u Srbiji stvaranjem eksperimentalnih obrazovnih platformi, a od 2015. članica je i Napona, instituta fleksibilnih kultura i tehnologija. Njezin rad uglavnom spada u kontekst javnog dobra te njegovog oblikovanja, jezika i njegovih društvenih praksi, medija i njihove arheologije, tehnologije i njezine filozofije. Većina njezinih radova spekulativne su intervencije u nesavršenosti sustava koji prodiru u načela izgradnje društvenog značenja i dinamiku distribucije moći.

Diplomirala je na Odsjeku za umrežene medije na Institutu Piet Zwart u Rotterdamu u Nizozemskoj te na Odsjeku za nove medije na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu u Srbiji. Darija je izlagala u Srbiji i inozemstvu, uključujući na projektima poput Device Art (Hrvatska, Češka), Mindware: Technologies of Dialogue (Poljska), Karasssuite (Slovačka, Belgija), Make Me Festival (Srbija, Austrija), Hacker Space Festival (Francuska), Unlimited Liability (Njemačka), MEMEFEST/Festival of Radical Communication (međunarodno), Viral Communications Conference (Nizozemska).