Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100613 Library:100505 in /home/plandhr/2017.pland.hr/admin/inc/config.php on line 495
PlanD

TEHNOOPTIMIZAM/
TEHNOPESIMIZAM

međunarodni
festival dizajna
27/9–1/10/17
TMNT-DISKONT

petak 29/09/2017 18:00 - 18:30 DISKONT

IVICA MITROVIĆ: MEDITERANSKI SPEKULATIVNI PRISTUP ILI KAKO PROMIŠLJATI DRUGAČIJE BUDUĆNOSTI U "STVARNOM SVIJETU”

Kao što se radikalni dizajn suprotstavljao modernističkoj paradigmi kao dominantnoj ideologiji tadašnjega vremena, nove (spekulativne) dizajnerske prakse također se suprotstavljaju trenutnim društvenim, političkim, ekonomskim i pitanjima okoliša. Međutim, preostaje vidjeti ima li spekulativna praksa potencijala postati nova post-dizajnerska praksa ili će završiti kao još jedna u nizu utopija i povijesnih fusnota.

Novi dizajneri propituju tehnologije u nastajanju, društvene i ekonomske kontekste te politiku "statusa quo", a često ih kritiziraju zbog njihove pozicije izvana takozvanog "stvarnog svijeta". Mediteranski spekulativni pristup bavi se "velikim" globalnim tehnološkim, ekonomskim, društvenim i političkim pitanjima unutar lokalnog konteksta, onog koji je poznat i unutar kojeg je moguće najbolje djelovati. Praksa na Umjetničkoj akademiji u Splitu bavi se s distopijskim scenarijima u skladu s Mediteranskim pristupom („s ruba Europe“, udaljenim od europskih urbanih i tehnoloških centara) i pristupa im iz humanističke perspektive.

----------

Ivica Mitrović docent je (umjetničko područje, polje dizajna, grana dizajn interakcija) na Odsjeku za dizajn vizualnih komunikacija Umjetničke akademije u Splitu, gdje predaje sadržaje vezane uz dizajn interakcija i dizajn u interaktivnim medijima. Doktorirao je 2010. godine na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu radom iz interakcija čovjeka i računala (HCI). Usavršavao se na više međunarodnih institucija. Njegov pedagoški i istraživački rad prepoznat je u domaćoj i međunarodnoj akademskoj zajednici. Pozivan je kao gost predavač, voditelj ili sudionik radionica na uglednim ustanovama u zemlji i inozemstvu. Bio je voditelj, mentor ili komentor brojnih izloženih i nagrađenih studentskih radova.