TEHNOOPTIMIZAM/
TEHNOPESIMIZAM

međunarodni
festival dizajna
27/9–1/10/17
TMNT-DISKONT

subota 30/09/2017 18:30 - 19:00 DISKONT

NIKOLA BOJIĆ: POGLED UNATRAG - DIZAJNIRANJE BUDUĆNOSTI

Čijim instrumentima mislimo i dizajniramo budućnost i unutar čijih društveno-tehnoloških predviđanja živimo? Čija je uopće budućnost koju aktivno stvaramo?

U vremenu kada spekuliranje o budućnosti ponovno postaje polje kolonizacije, važno je napraviti nekoliko radikalnih koraka unatrag i paradigme budućnosti potražiti unutar vlastite povijesti. Uzemljena u konkretnoj povijesti, budućnost više nije samo vremenski, već i prostorni fenomen. Postavljena u prostor, budućnost može biti ponovno osvojena i nanovo koreografirana.

Prateći liniju između proto-kibernetike i post-kibernetike, predavanje će povezati nekoliko vremenskih i prostornih točaka. Kreće od Zagreba šezdesetih godina prošlog stoljeća, seli se na MIT Media Lab u Cambridgeu, na sam kraj prošle godine, a završava u napuštenoj NATO bazi 50 km jugozapadno od Reykjavíka. Predavanje će predstaviti veći broj dijagrama, neobjavljenih arhivskih izvora te dizajnerskih projekata nastalih u otvorenom dijalogu između umjetnika, dizajnera, teoretičara, ali i organizama poput bakterija i algi.

----------------

Nikola Bojić je dizajner i povjesničar umjetnosti fokusiran na odnos politike, prostora i tehnologije. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirao je povijest umjetnosti i informacijske znanosti, a poslijediplomski studij završio je na Harvard Graduate School of Design. Kao umjetnik i dizajner, izlagao u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu i na Milanskom trijenalu, autor je umjetničke knjige Excavations te urednik 96 broja časopisa Život umjetnosti.

Kao gostujući predavač na sveučilištu MIT, Nikola je na jesen 2016. su-kreirao i vodio kolegij Advanced Studio in Production of Space koji se provodio unutar odjela Art, Culture and Technology, a bavio se razvojem umjetničkih operacija na znanstvenim i tehnološkim modelima. Trenutno je doktorand i asistent na Institutu za povijest umjetnosti u Zagrebu te pridruženi istraživač na MIT School of Architecture + Planning.