Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100613 Library:100505 in /home/plandhr/2017.pland.hr/admin/inc/config.php on line 495
PlanD

TEHNOOPTIMIZAM/
TEHNOPESIMIZAM

međunarodni
festival dizajna
27/9–1/10/17
TMNT-DISKONT

petak 29/09/2017 20:00 - 20:30 DISKONT

NINA PAIM I EMILIA BERGMARK: ZADACI U DIZAJN EDUKACIJI - OD ‘TAKING A LINE FOR A WALK’ DO ‘HOW TO DO THINGS WITH OBJECTS’

Izložba iz 2014., Taking a Line for a Walk, prikazana na 26. Međunarodnom bijenalu grafičkog dizajna u Brnu u Češkoj, istaknula je nešto što se često zanemaruje: zadatke kao pedagoške alate i verbalne artefakte dizajnerskog obrazovanja. S funkcijom proširenog kataloga izložbe, istoimena knjiga, koju je 2016. izdala kuća Spector Books Leipzig, predstavila je opsežniji pregled pisanih uputa. Na Planu D 2017., How to do Things with Objects promatrat će zadatke iz još jednoga kuta: kao usmene upute. Na ovom predavanju, Nina Paim i Emilia Bergmark predstavit će svoje prijašnje suradnje i raspravljati o načinima i vrstama zadataka te mnogim oblicima i formatima koje oni mogu poprimiti.

-----------------

Nina Paim je brazilska dizajnerica i istraživačica koja živi i radi u Švicarskoj. Njezin rad obično uključuje mnoge druge i vrti se oko ideja usmjeravanja, podržavanja i surađivanja. Kao istraživačica, Paim je posebno zainteresirana za to da povijesti dizajna ide uz dlaku, zavirujući u mrtve kutove i neistražene narative. Nakon skretanja u ekonomiju i filozofiju, Nina je studirala grafički dizajn na Esdi (BR) i Akademiji Gerrit Rietveld (NIZ). Njezin projekt za prvostupničku diplomu bila je „Escola Aberta“, privremena i besplatna škola dizajna, održana u Riju de Janeiru u kolovozu 2012. Paim je 2014. kurirala izložbu Vođenje linije u šetnju na 26. Međunarodnom bijenalu grafičkog dizajna u Brnu u Češkoj, koja se bavila temom zadataka u dizajnerskom obrazovanju i za koju je 2015. dobila nagradu Swiss Design Awards. Paim je 2017. magistrirala istraživanje dizajna na Umjetničkom sveučilištu u Bernu (ŠVI), istražujući povijest i izdavačke strategije izdavačke kuće Arthur Niggli. Nedavno je dobila stipendiju kantona St. Gallen (ŠVI) kako bi svoje istraživanje o Niggliju pretvorila u knjigu koju će izdati izdavačka kuća Triest krajem 2018. Paim je trenutno također i znanstvena novakinja na Institutu za eksperimentalne medije i dizajnerske kulture na FHNW Basel te koordinira konferenciju Beyond Change koja će se održati u ožujku 2018.

------------

Emilia Bergmark je vizualna umjetnica koja živi i radi u Kopenhagenu u Danskoj. U svojoj praksi za sirovine koristi predmete iz narativa svakodnevice, a u svome radu pretapa fenomenološka zapažanja u poetske vizualne anegdote u obliku tekstova, instalacija, filma ili tiskanih materijala. Bergmark trenutno završava svoj magisterij na Kraljevskoj umjetničkoj akademiji u Kopenhagenu (DAN). Njezino prethodno obrazovanje uključuje studije umjetnosti i grafičkog dizajna na Akademiji Gerrit Rietveld (NIZ), s posebnim naglaskom na umjetnost i istraživanje, kao i godinu studiranja i upravljanja alternativnom obrazovnom inicijativom 'School of the Damned' u Londonu. Emilia je jedna od dizajnerica izložbe o zadacima u dizajnerskom obrazovanju Vođenje linije u šetnju na 26. Međunarodnom bijenalu grafičkog dizajna u Brnu u Češkoj 2014., a nedavno je istoimenu knjigu uredila s Ninom Paim i Corinne Gisel.