TEHNOOPTIMIZAM/
TEHNOPESIMIZAM

međunarodni
festival dizajna
27/9–1/10/17
TMNT-DISKONT

četvrtak 28/09/2017 18:00 - 18:30 DISKONT

PETAR JANDRIĆ: ZAŠTO TEHNOOPTIMIZAM / TEHNOPESIMIZAM? BILJEŠKE O ODNOSIMA IZMEĐU UTOPIJSKOG RAZMIŠLJANJA, ZNANSTVENOG ISTRAŽIVANJA I TEHNOLOŠKE PRAKSE

U ovom govoru razmotrit ću evoluciju znanstvenih pristupa našemu razumijevanju tehnologije i predložiti potrebu da ih se proširi doprinosima iz fikcije, fantazije i utopije. Ukratko ću ocrtati neke definicije utopije i utopijskoga razmišljanja. Promatrajući bogat opus istraživanja o utopiji, a pogotovo novija djela koja su nastala povodom prošlogodišnje 500. obljetnice Utopije (1516.) Thomasa Morea, razložit ću utopijsko razmišljanje na njegove glavne sastavne dijelove, ne ograničavajući se pritom na dijalog, kritiku, maštu, eshaton, dramu, misaoni eksperiment, društvenu promjenu, nadu i dizajn. Pretvaranjem tih sastavnih dijelova u slabo definiran teorijski okvir analizirat ću dvije utjecajne utopije – Edutopiju i Cybertopiju – te ih povezati s tehnooptimizmom i tehnopesimizmom. Prvotne analize ukazuju na to da su utopije sveprisutne, da služe kao prilika za otriježnjenje i da često mogu biti generativne. Smještene između razuma i osjećaja, utopije su mjesta borbe koja sačinjavaju naše pojedinačne i zajedničke puteve prema budućnosti. Iako očito prikazuju ograničene i jednostrane poglede na svijet, tehnooptimizam i tehnopesimizam pružaju važne teorijske i praktične uvide u naše razumijevanje odnosa između utopijskog razmišljanja, znanstvenog istraživanja i tehnološke prakse.

----------

Petar Jandrić profesor je i voditelj izvanrednog dodiplomskog stručnog studija informatike na Tehničkom veleučilištu u Zagrebu te naslovni docent na Sveučilištu u Zagrebu. Njegovi su interesi na sjecištu tehnologije, pedagogije i društva, a njegovo trenutno istraživanje usmjereno je na kolektivno stvaranje znanja i postdisciplinarnost. Petrova posljednja knjiga je Jandrić, P. (2017). Learning in the Age of Digital Reason. Rotterdam: Sense. Osobna stranica: http://petarjandric.com/.