Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100613 Library:100505 in /home/plandhr/2017.pland.hr/admin/inc/config.php on line 495
PlanD

TEHNOOPTIMIZAM/
TEHNOPESIMIZAM

međunarodni
festival dizajna
27/9–1/10/17
TMNT-DISKONT

četvrtak 28/09/2017 18:30 - 19:00 DISKONT

TOMISLAV MEDAK: BLACKBOXING POLITIKE - KAKO TEHNOSOLUCIONIZAM PRIKRIVA DRUŠTVENI ANTAGONIZAM

Ako svijet ne uspije u koordiniranom naporu da se brzo smanje emisije stakleničkih plinova, bit će na putu prema globalnom zatopljenju osjetno većem od granice od 2°C, što će rezultirati nezapamćenim ekološkim poremećajima. Globalni kapitalizam računa na velebne inovacije koje bi trebale ubrzati protok materijalnih resursa i oporaviti njegove sklerotične stope rasta. Nadolazeća automatizacija izaziva strah jer će ostaviti velik dio populacije bez posla u društvu temeljenom na radu. Tu nastupa četvrta industrijska revolucija. Ona obećava da će riješiti sve: tehnologije negativnih emisija koje će spasiti scenarije radikalne dekarbonizacije, nadljudska sposobnost umjetne inteligencije za optimizaciju koja će prevladati uska grla nenamjerne ekonomske stagnacije, robotski elizej koji će ukloniti potrebu za teškim i napornim radom. No potreba za istodobnim smanjenjem energetskog intenziteta i inteziviranjem rasta temeljenog na eksploataciji materijalnih resursa, kao i potreba za istodobnim tehnološki remećenjem zadanih radnih odnosa i kreiranja univerzalnog socijalnog osiguranje očito su proturječne. U svom ću govoru istaknuti kako tehnološki hajp služi da bi se prikrili pravi antagonizmi socioekonomske strukture i odgodile skupe političke odluke koje se tiču ekonomskih rasta i smjera tehnoloških promjena koje se moraju donijeti odmah kako bismo si oslobodili manevarski prostor u nadolazećim desetljećima. Govorit ću o tome kako je „ludističko“ remećenje nepropitanog standardnog tijeka tehnološke inovacije ključno za repolitizaciju budućeg društvenog razvoja. A osvrnut ću se i na ulogu (post-)ljudski orijentiranog dizajna u tom remećenju tehnološkog razvoja.

----------------

Tomislav Medak se, u svom istraživanju, bavi strukturnom neujednačenošću tehnološkog razvoja i postkapitalističke tranzicije. Član je teorijske i izdavačke ekipe Multimedijalnog instituta/MAMA, knjižničar u sjeni projekta Sjećanje svijeta te član zagrebačkog kolektiva eksperimentalnog kazališta BADco. Autor je dviju manjih knjiga: The Hard Matter of Abstraction – A Guidebook to Domination by Abstraction (Stuttgart, 2016.) i Shit Tech for A Shitty World (Ljubljana, 2015.), a kao urednik radio je na nizu zbirki eseja, uključujući Public Library (s Marcellom Marsom, Zagreb, 2015.), The Idea of Radical Media (s Petrom Milatom, Zagreb, 2014.) i Time and (In)Completion: Images and Performances of Time in Late Capitalism (s Goranom Sergejom Pristašom, Zagreb, 2014.).